background-img

Městská speciálka, díl druhý

Tisková informace 02

Pozor, přichází kontrolní otázka! Víte, co mají společného Řím, Zlín a Kroměříž? Tik, tak, tik, tak…posledních pár vteřin na odpověď… No jasně, autobusák a Koloseum.

Stejné, ale stejně jiné

Kdepak, nelíznul nás úžeh z nadstandardně pálícího srpnového slunce. Pojďme si udělat rozbor tohoto tvrzení. O tom, že každé z jmenovaných měst má odstavnou plochu pro hladké přistání autobusů s turisty, se asi přít nemusíme. 

Že vám tam spíše nepasuje ono Koloseum? Římské koloseum se nachází, jak již samotný název napovídá, v centru italského města Řím. V dávné minulosti se v něm odehrávaly gladiátorské zápasy či souboje s dravou zvěří. Ve Zlíně se o výstavbu podobného stánku pro chléb a hry pokusil Jan Antonín Baťa. Zedníci se však nechali unést sílou okamžiku a z původně nízké stavby oválného typu vznikla kvádrovitá budova mrakodrapu s číslem 21. Naši kroměřížstí předkové se dokázali daleko více přiblížit korektnímu tvaru. Nakonec ale zůstalo pouze u kruhového  základu, ze kterého vznikl o mnoho let později frekventovaný “kruháč”, rozřaďující hustou městskou dopravu.

V centru dění

Mluvme teď chvíli vážně. Všechna tři zmiňovaná města spojuje rychlostní zkouška, konaná přímo v jejích ulicích. V Římě startuje v těsné blízkosti majestátného Kolosea. Ve Zlíně pro změnu protíná méně opulentní, o to však ikoničtější prostor mezi perony autobusového nádraží. V Kroměříži si musíme vystačit “jen” s kulisami několika kostelů, kašen a měšťanských domů.

Městská speciálka, díl druhý

V loňském roce jsme poprvé uvedli v život odvážně troufalý plán, uspořádat téměř v samotném centru města polookruhovou rychlostní zkoušku. Byli jsme hozeni do neprobádaných vod. V průběhu erzety nepřišel k úhoně nikdo z diváků, ani žádná z blízkých nemovitostí a pamětihodností. Ještě v noci proběhl důkladný úklid celé trasy, aby ráno běžný občan nepoznal, že se v centru města závodilo. Mohli jsme si hlasitě oddychnout.

Po záplavě pozitivních reakcí a díky záštitě Města Kroměříž, jsme se rozhodli loňský projekt zopakovat. Zohlednili jsme poznatky z roku 2023 a vytvořili variantu, která se sice na několik hodin dotkne centra Kroměříže, ale zároveň významně neomezí běžný provoz v jeho okrajových částech.

Kroměřížská erzeta v pátečním podvečeru

První vůz do městské rychlostní zkoušky odstartuje v pátek 13. září 2024 v 18:30 hodin. Uzávěru ulic města jsme stanovili pouze na dobu nezbytně nutnou pro přípravu RZ a následné projetí celého startovního pole. Omezení tak začne platit v 17:00 hodin a čas ukončení je limitován půlnocí. Poté proběhne důkladný úklid trati a jejího okolí.

Letošní trať kopíruje její loňskou podobu, změněn je pouze prostor startu a cíle. Nově se bude startovat u kruhového objezdu na Náměstí míru (naproti “Nové polikliniky”). 

Posádky projedou skrze Masarykovo a Riegrovo náměstí, kde v prostoru parkoviště u kostela Nanebevzetí Panny Marie absolvují průjezd několikanásobným retardérem. Ten bude postaven složitěji, než tomu bylo loni. Jeho nová varianta nám dovolí vytyčit dvě přehledná divácká místa s větší kapacitou osob.

Soutěžní dvojice budou pokračovat Moravcovou ulicí na Komenského náměstí, kde se ostrým odbočením vpravo přes zpomalovací retardér před Domem kultury dostanou na širší část erzety, vedenou ulicemi Tovačovského a 1. Máje. Tam na ně čeká několik umělých zpomalení, vytvořených kombinací pneumatik a ostrůvků.

Přes dvojitý retardér v prostoru Milíčova náměstí vjedou posádky znovu na kruhový objezd na Náměstí míru a poté absolvují podruhé část tratě až po retardér u Domu kultury. V něm však tentokrát odbočí vlevo a protnou cílovou fotobuňku (u budovy “Komerční banky”).

Mapa městska rychlostní zkouška Rallye Kroměříž 2024

Omezení dopravy, objízdné trasy a možnosti parkování

Z uvedeného vyplývá, že v pátek 13. září 2024 budou od 17:00 – 24:00 (nejpozději) uzavřeny pro veškerý provoz tyto ulice: Kojetínská (od čerpací stanice Robin Oil po kruhový objezd na Náměstí Míru), Masarykovo náměstí, Riegrovo náměstí, ulice Šafaříkova, Tylova, Moravcova, Tovačovského (od křižovatky s ulicí Spáčilova), 1. máje a také Milíčovo náměstí a celý prostor kruhového objezdu na náměstí Míru.

Volný pohyb osob (platí především pro rezidenty) ve výše uvedených ulicích bude možný do cca 18:00 hodin, poté po domluvě s pořadatelem.

Na několika místech v centru bude platit v pátek 13. září 2024 od 8:00 hodin zákaz parkování. Ta budou s předstihem osazena přenosným dopravním značením, informujícím o uvedeném omezení. Zároveň však bude možné využít parkovací místa v Parkovacím domě Velehradská a na Hanáckém náměstí, jež budou v pátek od 8:00 do 24:00 k dispozici ZDARMA!

V průběhu rychlostní zkoušky bude nově možné na předem určených místech (v mapě jsou vyznačena žlutou barvou) přecházet přes trať. Je však nutné dbát pokynů pořadatelů, kteří určí, ve kterém okamžiku je možné cestu bezpečně přejít. 

V čase plánované uzávěry ulic jsou stanoveny objízdné trasy pro běžný provoz. Oproti loňsku bude zcela volný průjezd oběma směry přes most Karla Rajnocha, pouze při vjezdu do města bude nutné odbočit za mostem do ulice Spáčilova. Ve směru od/do Kojetína (dálnice) lze uzavírky minout přes ulice Na Lindovce, Koperníkova, Generála Svobody a Soudní, a to oběma směry.

Komplikací se ukázala v době schvalování městské RZ neplánovaná oprava povrchu kruhového objezdu na Náměstí Míru a části přilehlé ulice 1. máje. V současné době je komunikace ve stádiu “hrubě vyfrézováno”. My však nepřestáváme věřit, že bude dodržen termín ukončení prací, jenž je stanoven na středu 11.9.2024. 

Objízdná trasa - městská RZ Rallye Kroměříž 2024

Kroměřížský zámek kulisou slavnostního startu a cíle

Jsme velmi potěšeni, že nám bylo opět umožněno zasadit události slavnostní startu a cíle do prostoru Velkého náměstí. Oba ceremoniály se díky tomu odehrají v kulisách měšťanských domů, ale především Arcibiskupského zámku, který je od roku 1995 zapsán, spolu se zahradami, na Listinu světového přírodního a kulturního bohatství UNESCO. Jeho součástí je obrazárna, ukrývající významné umělecké dílo, kterým obraz “Apollo a Marsyas” od italského malíře Tiziana bezesporu je.

Víte, že v útrobách zámku natáčel v roce 1984 Miloš Forman některé ze scén oscarového snímku Amadeus? Pro milovníky šustivých papírků dodejme, že Zámeckou věž najdeme vyobrazenou na rubové straně současné tisícovkové bankovky.

Páteční a sobotní program na Velkém náměstí

Vraťme se však zpět k datům a časům. V pátek 13. září 2024 přijede první závodní vůz do prostoru náměstí ve 14:10 hodin. Na ploše nejvýznamnějšího kroměřížského rynku bude stát každé soutěžní auto 60 minut. Z toho vyplývá, že automobil se startovním číslem 1 se vydá na trať Rallye Kroměříž 2024 v 15:10 hodin. Další “soutěžáky” jej pak budou následovat v půl minutových intervalech.

V sobotu 14. září 2024 bude možné vidět závodní vozy na Velkém náměstí už od 11:00 hodin, kdy začne přeskupení mezi dopolední a odpolední sekcí. Každý speciál se tu zdrží přesně 30 minut.

Vyvrcholení celé soutěže je naplánováno na sobotních 16:10 hodin, kdy pod cílovým obloukem na náměstí projede vítězný vůz Rallye Kroměříž 2024. Bezprostředně poté bude připraveno slavnostní vyhlášení nejrychlejších posádek, spojené s předáním pohárů a nezbytnou šampaňskou sprchou.

Celým programem vás provedou zkušení moderátoři domácího Radia Kroměříž, které je zároveň mediálním partnerem rally.